Wat is er nodig voor een goede beregeningsinstallatie?

pexels-sitthan-kutty-913807

Een goede beregening kan veel zorgen wegnemen. Zeker als je te maken hebt met een droge zomer, kan het goed zijn dat je planten of je gewassen flink in nood komen te zitten als het gaat om hun wateropname. Dit is deels aan te pakken door met een tuinslang in de weer te gaan, maar dat zijn kostbare en tijdrovende klussen. Kostbaar, omdat het de waterrekening behoorlijk opvoert en tijdrovend, omdat het het simpelweg veel tijd kost om alle planten van voldoende water te voorzien. Een goede oplossing is een beregeningsinstallatie. Maar wat komt daarbij kijken?

Een beregeningspomp

Een goede beregeningspomp is een uitstekend begin. Deze pompen komen in allerlei soorten en maten, maar hebben eenzelfde doel: water uit een bron oppompen, zodat het gebruikt kan worden voor de beregening. Het grote voordeel hiervan, is dat je wat gebruikt dat afkomstig is uit de natuur. De bron kan namelijk een sloot of een meer zijn, maar je kan ook heel goed grondwater omhoog pompen. Waar het ook vandaan komt; een beregeningspomp maakt gebruik van natuurlijk water, wat de hele installatie gelijk een stuk duurzamer maakt. Je hoeft hierdoor niet bezig te zijn met je waterrekening, want je leidingwater wordt in het geheel niet gebruikt. Beregeningspompen komen in relatief kleine varianten voor kleine oppervlakten, maar ook in de wat meer krachtige versies. Deze kunnen een complete akker van water voorzien als het moet.

Leidingen

Het water dat opgepompt wordt, moet natuurlijk vervoerd worden naar de plekken waar het over het land verspreid kan worden. Dat gebeurt via leidingen, die onder de grond lopen. Deze worden meestal aangelegd door de grond kort open te snijden, waarna de leidingen gelegd worden. Dit kan kortstondige schade aanbrengen aan de tuin of aan de akker (de grond gaat immers even open), maar in veel gevallen herstelt het leven in de tuin zich bijzonder snel. Wie een goede partij in de arm neemt, zal zien dat de leidingen snel en vakkundig onder de grond worden geplaatst en dat je er al snel niets meer van ziet.

Sproeiers
De leidingen vervoeren het water vervolgens naar de sproeiers. Deze sproeiers zijn subtiel vormgegeven en vallen vaak amper op, zodat de beregening al met al gewoon heel fijntjes wordt verwerkt tussen de planten. Als je de sproeiers aansluit op een beregeningscomputer, kan je zelf bepalen wanneer ze in actie moeten komen en hoeveel water er gebruikt moet worden. Ook bestaan er pop-up sproeiers, die als het ware uit de grond komen schieten en weer verdwijnen als ze niet in gebruik zijn. Deze sproeiers komen ook in verschillende sterktes; de ene sproeier is geschikt voor kleine afstanden, terwijl de ander juist bedoeld is om bijvoorbeeld een golfbaan of een sportveld van zoveel mogelijk water te voorzien.

Onderhoud
Tenslotte is er het onderhoud. Dit is met name nodig als de winter aanbreekt en als de lente de kop opsteekt. De leidingen moeten tegen de vorst kunnen en worden vaak aan het begin van het mooie weer schoon geblazen, zodat ze weer een lange zomer gebruikt kunnen worden voor het verspreiden van water over de verschillende planten.

Facebook
Twitter
Pinterest