Hoe hou je je vijver schoon?

pexels-photo-261088

Een vijver is natuurlijk een fraaie toevoeging aan je tuin, maar het is van belang dat je hem goed schoon houdt. Een schone vijver biedt een gezonde omgeving aan het leven dat erin en eromheen actief is en dus is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat algen en andere ongewenste organismen zo weinig mogelijk kans krijgen. En dat kan op verschillende manieren.

Vijverfilters

Filters zijn belangrijk in het water van een vijver. Een Oase vijverfilter zorgt ervoor dat het water geschoond wordt van ongewenste elementen. Deze elementen blijven hangen in het filter, wat het water vervolgens schoner maakt. Het is van belang dat deze filters regelmatig worden verschoond, zeker als het water vrij troebel is. In die gevallen kan het soms voorkomen dat het filter meerdere keren per week verschoond moet worden, totdat het gros van het vuil uit het water is gehaald. Deze filters zijn van groot belang voor het leven in de vijver; als algen de overhand krijgen, komt de zuurstoftoevoer in de vijver in gevaar en dat is bepaald niet bevorderlijk voor de vissen en al het andere leven dat actief is.

 

Vijverpompen

In de vrije natuur is stilstaand water lang niet altijd goed voor de vissen. Water moet bewegen, zodat er een constante aanvoer is van vers, zuurstofrijk water waar de vissen optimaal in kunnen bewegen. Om diezelfde omstandigheden na te bootsen in een vijver, gebruik je een vijverpomp. Deze pompt het water rond in de vijver, zodat het constant in beweging blijft. Ook zorgt de pomp ervoor dat het water langs het filter wordt gestuurd, zodat de filter op zijn beurt het water kan ontdoen van algen en andere viezigheid.

Een skimmer

Nog zo’n handig apparaat, is een skimmer. Deze drijvende schoonmaker heeft een opslagruimte voor takken, bladeren en andere rotzooi die op het wateroppervlak kan drijven. De skimmer trekt over het oppervlak en pikt zodoende alles op wat er op het water ligt. Hiermee zorg je ervoor dat het water min of meer automatisch vrijgemaakt wordt van viezigheid en rommeltjes die in het water kunnen vallen.

Het schepnet

Een schepnet is de menselijke variant van de skimmer. Dit is gewoon een net waarmee je zelf al deze bladeren, takken en andere ongewenste zaken uit het water kan vissen. Het is een buitengewoon simpele manier van het reinigen van je vijver, maar wel bijzonder effectief; je ziet immers prima waar iets ligt en met het netje kan je dat er eenvoudig uitscheppen. Schepnetten zijn niet duur en leveren precies wat je nodig hebt.

Hou je vijver schoon en je vissen zullen floreren

Een schone vijver creëert een ideale leefplek voor vissen en andere dieren die er graag vertoeven. Daarom is het belangrijk om je vijver goed te behandelen en regelmatig schoon te maken. Een vijverpomp en -filter zijn hierin absoluut onmisbaar, maar ook een skimmer of een schepnet maakt het leven in de vijver een stuk aangenamer. En dat is onderaan de streep toch de bedoeling van een vijver; niet alleen decoratief, maar ook een fijne omgeving voor het leven dat er in voorkomt.

Facebook
Twitter
Pinterest