Hypotheek voor ZZP

Iemand die net is gestart met een eenmansbedrijf kan vaak toch een hypotheek voor ZZP krijgen. Er wordt dan in mindere mate gekeken naar de prestaties van het bedrijf, maar naar de persoon die hij bent en naar jouw voorgeschiedenis. Ook zal de kredietverstrekker onderzoek doen naar de economische kansen van bedrijven in de branche waarin jij met je bedrijf actief bent. Opmerkelijk genoeg zijn er weinig verschillen in het maximale bedrag dat kan worden geleend door aanvragers in loondienst en aanvragers met een eenmanszaak. Een ZZP’er moet wel tijdig starten met de aanvraag van de hypotheek.

Succesvolle onderneming

Kredietverstrekkers lenen het liefst geld aan personen of bedrijven die een stevige financiële basis hebben. Daardoor lopen ze weinig risico. Als startende eenmanszaak heb je nog geen gelegenheid gehad om te bewijzen dat je een succesvol bedrijf hebt. Want als je pas een jaar goed hebt gedraaid is dat geen enkele garantie voor de toekomst. Als ZZP’er moet je er daarom flink wat energie in steken om te bewijzen dat een kredietverstrekker geen bijzonder risico loopt als hij jou een hypotheek voor ZZP verstrekt. Daarbij mag je al je creativiteit gebruiken.

Terugvallen op het verleden

Een ZZP’er heeft in de meeste gevallen al een aantal jaren in loondienst gewerkt, voordat hij zijn eigen onderneming startte. Kredietverstrekkers willen bij het bepalen van de hoogte van het bedrag dat kan worden geleend best rekening houden met het salaris dat je toen verdiende. Als je pas een jaar bezig bent als ondernemer, mag je het maandinkomen dat je in loondienst verdiende dus meetellen om het gemiddelde maandinkomen te bepalen. Daarmee voldoe je aan het criterium dat je voldoende inkomen hebt voor een hypotheek voor ZZP. Het kan geen kwaad om de kredietverstrekkers te voorzien van extra zekerheid.

Referenties

Voor een kredietverstrekker is het moeilijk om in te schatten in hoeverre jouw bedrijf toekomstbestendig is. Uiteraard zijn er branche gerelateerde ontwikkelingen, die zij kunnen opvragen. Maar het is veel krachtiger als iemand hen vertelt dat jij goed bezig bent. Je kunt dat vragen aan het bedrijf waar je je administratie door laat doen. Dat is een boekhouder, die doorgaans een goed inzicht heeft in de bedrijfsresultaten. Vaak kan hij ook een reële inschatting maken van de ontwikkelingen in de nabije en verdere toekomst. Door je boekhouder als referentie op te voeren zorg je voor een betrouwbare referentie en is de kans dat je een goede hypotheek voor ZZP krijgt groter.

Persoonlijke kenmerken

Zelfs als je het gevoel hebt dat je bedrijfsresultaten vooralsnog niet overtuigend genoeg zijn voor de kredietverstrekkers is het mogelijk om een hypotheek voor ZZP te krijgen. Daarvoor moet je teruggrijpen op kansen voor de toekomst vanuit het arbeidsverleden. Kredietverstrekkers gaan ervan uit dat als jij een goed betaalde baan hebt gehad, je die in de toekomst ook weer kunt krijgen. Mocht het verkeerd gaan met je eenmanszaak, dan heb je zo een nieuwe baan in loondienst. Voor kredietverstrekkers biedt dat voldoende zekerheid om je een hypotheek te verstrekken met een behoorlijk hoog maximaal te lenen bedrag.

Op de website van FinaForte lees je alles over hypotheken voor ondernemers.

Facebook
Twitter
Pinterest