Een systeemplafond: een goede keuze voor jouw pand?

pexels-saviesa-home-2089698

Bij het renoveren van een woning of een gebouw moet je steeds voldoende aandacht aan het plafond besteden. Het plafond heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling, de akoestiek en de temperatuur van een bepaalde ruimte. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor een systeemplafond gekozen. Maar is dit nu wel een goede keuze?

Wat is een systeemplafond?
Een systeemplafond hangt steeds lager dan het oorspronkelijke plafond. Onder het oorspronkelijke plafond wordt er een roosternetwerk geïnstalleerd. Op de roosters worden verschillende plafondplaten gelegd. De platen liggen steeds los en kunnen dan ook eenvoudig verschoven, verwijderd of teruggelegd worden. De ruimte boven de plafondplaten wordt meestal gebruikt voor de aanleg van elektriciteit, verwarming of rioleringen.

Voordelen van het systeemplafond
Een systeemplafond brengt heel wat voordelen met zich mee. Ten eerste wordt het plafond snel en eenvoudig gemonteerd. Een beschadigde systeemplafond plaat kan ook makkelijk vervangen worden zonder dat je het plafond moet openbreken. Verder zorgen de plafondplaten ook voor een uitstekende akoestiek. De platen vormen als het ware een akoestische buffer. Met een systeemplafond zal je dan ook weinig of geen last meer hebben van geluidsoverlast en overtollig lawaai, waardoor ze ontzettend populair zijn in een kantoor of een klaslokaal. Een ander voordeel van het plafond is dat je verlichting kan plaatsen waar je maar wil.

De beweegbaarheid van de plafondplaten zorgt er ook voor dat je lampen makkelijk kan vervangen. Bovendien bestaan er zelfs speciale LED plafondpanelen die voor een prachtige lichtspreiding in de ruimte zorgen. Tenslotte kan ook de verwarming of de ventilatie in een systeemplafond geplaatst worden. Zo wordt de warmte en de luchtcirculatie vanuit het plafond geregeld, wat steeds voor een aangename temperatuur zorgt!

Nadelen van het systeemplafond
Zoals al eerder gezegd, speelt het plafond een belangrijke rol in de uitstraling en het design van een bepaalde ruimte. Een systeemplafond ziet er echter heel industrieel en ‘bedrijfsachtig’ uit. De plafondplaten stralen weinig sfeer en gezelligheid uit, waardoor je een systeemplafond dan ook niet vaak in particuliere woningen terugvindt. Een tweede en laatste nadeel van een systeemplafond is dat een hoge luchtvochtigheid de structuur van de panelen kan verzwakken. 

In vochtige ruimtes vervormt een systeemplafond plaat makkelijk en kan deze zelfs naar beneden vallen. Het is dan ook belangrijk dat je in dit geval voor waterbestendige plafondplaten kiest. Deze stevige en stabiele plafondpanelen zijn bestand tegen temperatuurschommelingen en vochtigheid, waardoor je lang van je nieuwe plafond kan genieten!

Facebook
Twitter
Pinterest