Je huis zelf verkopen of een makelaar inschakelen?

Ga je binnenkort je huis in Nijmegen verkopen? Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een makelaar inschakelen. Een makelaar helpt jou bij de verkoop van je huis en vraagt daarvoor een makelaarscourtage. Het inschakelen van een makelaar heeft verschillende voordelen maar het nadeel is natuurlijk dat de kosten aardig kunnen oplopen. Niet iedereen is ervan op de hoogte maar een andere mogelijkheid is om je huis zelf te verkopen.  

Zelf je huis verkopen

Als je besluit je huis zelf te verkopen dan komt daar nogal wat bij kijken. Het is wel mogelijk om hiermee flink op de makelaarskosten te besparen. Hoe begin je? Allereerst bepaal je de verkoopprijs en de verkoopdatum. Om de verkoopprijs te bepalen, kan het handig zijn om je woning eerst te laten taxeren. Zo weet je wat je woning waard is en of je niet te veel of te weinig vraagt. Je hebt foto’s nodig van iedere ruimte van het huis. Deze kun je zelf maken, maar de kwaliteit zal dan meestal niet hetzelfde zijn als wanneer je deze door een professionele fotograaf laat maken. Daarna is het tijd om je huis te koop te zetten. Je kunt hiervoor marktplaats gebruiken of een website maken waar je je huis presenteert, maar de grootste doelgroep vind je op Funda. Daar heb je toch een makelaar voor nodig. Je huis verkopen zonder tussenkomst van een makelaar is niet onmogelijk maar wel lastiger.

De internetmakelaar

Je huis verkopen via een internetmakelaar kan een goed alternatief zijn. Hierbij neem je vaak deeldiensten af. Bijvoorbeeld bij Viameez.nl kun je dit soort deeldiensten afnemen. Dit werkt als volgt: je neemt bijvoorbeeld een fotopakket en plaatsing op Funda af. De advertentietekst schrijven, de reacties verwerken en de bezichtigingen doe je vervolgens zelf. Zo kun je zelf je huis verkopen in Nijmegen terwijl de zaken die je zelf niet professioneel kunt aanpakken wel professioneel voor je geregeld worden. Met een dergelijk pakket kun je al snel behoorlijk besparen op je makelaarskosten. 

Zelf de bezichtigingen doen

Het is goed mogelijk om de bezichtigingen zelf te doen. Het is echter wel aan te raden om je goed voor te bereiden zodat je weet wat je kunt verwachten. Zorg dat iedere ruimte in het huis netjes en opgeruimd is. Een vies en rommelig huis maakt geen goede indruk op een potentiële koper. Zorg dat je huis fris ruikt en dat het er licht genoeg is. Zorg dat het niet te koud en niet te warm zijn. Alles moet kloppen in de woning. Het voordeel van zelf de rondleidingen doen is dat je direct contact hebt met een potentiële koper en je snel en makkelijk de bezichtigingen kunt plannen wanneer het jou het beste uitkomt. 

Facebook
Twitter
Pinterest