Geen last meer van fel zonlicht met je nieuwe shutters

pexels-daria-shevtsova-1616779

Fel zonlicht binnenkrijgen kan soms heel prettig zijn. Maar op andere momenten is het heel storend. Een shutter is dé perfecte oplossing om het invallend licht en zonlicht maximaal te regelen zoals jij het wilt. Wat is een shutter precies, welke soorten binnenzonwering bestaan er zoal en welke kies jij voor jouw woning? Wij geven jou hier alvast een aantal tips om je keuze makkelijker te maken.

Wat zijn shutters precies?
Het zijn een type van binnenzonwering die bestaan uit een vast frame waartussen lamellen gemonteerd zijn. De lamellen zijn kantelbaar en bijgevolg perfect instelbaar in functie van de inval van zon en licht. Ze bestaan in hout, aluminium of kunststof en je vindt ze zowel voor deuren als voor ramen. Er bestaan standaardmaten, maar je kunt ze ook op maat laten maken. Daarnaast kun je ook kiezen voor verschillende breedtes van de lamellen.

Verschillende manieren van monteren
Je kunt dit type van zonwering op verschillende manieren installeren. Je kunt ze als een soort tweede raam langs de binnenkant monteren zodat ze apart van je ramen open draaien. Er bestaan ook schuifsystemen zodat je de zonwering gewoon opzij schuift. Je kunt ook kiezen voor paneelshutters. Deze bestaan uit meerdere horizontale panelen die ten opzichte van elkaar samenvouwen. Als je draaikiepramen hebt, wordt het shutterframe op het raamframe gemonteerd. Zo draait je zonwering perfect mee met je raam, in welke stand het ook staat. Ook bij schuine ramen zoals in dakramen wordt dit systeem gebruikt.

Verschillende manieren van bediening
Het open en dicht kantelen van de lamellen kan op diverse manieren gebeuren. Je kunt kiezen voor handmatige bediening of bediening met een stok. En er bestaan ook elektrische bediening van de lamellen. Dit is vaak heel praktisch bij grote ramen of hoge ramen waar je niet goed bij kunt. Voor de fans van domotica: je kunt je zonwering ook op je domoticasysteem aansluiten en ze volledig programmeren.

Welke zonwering voor binnen kies jij?
Bij het kiezen van je zonwering hou je rekening met verschillende aspecten. Als je ramen hebt die afwijken van de standaardafmetingen, laat je je shutters best op maat maken. Kies ook de breedte van de lamellen. Kleine lamellen creëren een strakkere look, brede lamellen zorgen voor een stoere uitstraling. Vervolgens kies je het materiaal. Kunststof en aluminium ogen strak en zijn zeer stijlvol in een moderne woning, hout geeft een warme uitstraling en wordt vaak gekozen in landelijke of industriële woningen. Uiteraard kies je ook de kleur. Een binnenzonwering beslaat een groot oppervlak in een kamer en daardoor heeft de kleur een enorme invloed op de sfeer die je creëert. Donkere kleuren zorgen voor intimiteit. Lichte kleuren laten je kamer groter lijken. Maar je mag best wel met kleur experimenteren. Creëer contrasten of laat je shutters opgaan in de omgeving. Laat je vooral goed adviseren over de materialen, de kwaliteit, de stijl, de bediening en de mogelijke kleuren. Zo kom je tot de perfecte zonwering voor binnen.

Facebook
Twitter
Pinterest