Huis verkopen en weer terug huren: de mogelijkheden?

new-home-1540871_1280

Veel huisbezitters hebben eigenlijk veel vermogen, maar het staat niet op hun bankrekening. Ze hebben een huis dat veel waard is, maar weinig geld om echt uit te geven. Vaak zijn dit oudere mensen die al het grootste gedeelte van hun hypotheek hebben afbetaald. Het grootste gedeelte van het vermogen van deze groep zit in de overwaarde van de woning.

Wat normaliter gebeurd is dat mensen in dit geval hun huis verkopen en een ander huis kopen voor een lagere prijs om van de overwaarde van hun huis te kunnen genieten. Deze mensen kiezen er soms ook voor om na de verkoop van hun huis in een huurhuis te gaan wonen om op deze manier de overwaarde van hun woning te verzilveren. Er komt dan geld vrij voor bijvoorbeeld een pensioen, reizen of schenkingen aan kinderen en kleinkinderen.

Nadelen verzilveren via de traditionele route

Helaas betekend dit wel dat je het huis moet verlaten waar je jaren al dan niet tientallen jaren hebt gewoond. Dit is niet fijn als je heel gehecht bent aan je huis, een plek met zoveel herinneringen. Het is dan eigenlijk zonde om te verhuizen als je nog met plezier in je woning woont. Het kan ook zo zijn dat je eigenlijk in dezelfde omgeving wilt blijven in verband met je werk. Of misschien heb je familie die dichtbij woont waardoor je eigenlijk liever niet verhuist. In het geval dat je geen betaalbare optie kan vinden in je eigen omgeving ben je genoodzaakt te verhuizen naar een andere plaats.

Huis verkopen en terughuren, een alternatieve methode

Een alternatieve methode om van de overwaarde van je huis te genieten, zonder meteen je huis te verkopen en te verhuizen, is je huis verkopen en terughuren. Je gaat dan elke maand huur betalen aan de opkoper. De overwaarde of een deel daarvan wordt dan op je bankrekening gezet. Degene die het huis heeft gekocht is dan verantwoordelijk voor het onderhouden van je huis. Dit is een zogenaamde ‘sale-and-lease-back’ regeling. Via deze manier kan je je huis snel verkopen, sneller als via de traditionele manier via een makelaar waar je ook weer te maken hebt met makelaarskosten zoals courtage en reclame kosten.

Een andere optie is dat het bedrijf dat het huis koopt jou rond de 80 procent van de overwaarde van het huis verstrekt als een soort lening. Vaak wordt dan een deel van de prijs waarvoor het huis is verkocht aan het bedrijf wel pas gegeven op het moment dat de eigenaar ergens anders gaat wonen.

Voorwaarden ‘sale-and-lease-back’ regeling

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je wel aan bepaalde voorwaarde voldoen. Je moet bijvoorbeeld boven een bepaalde leeftijd zijn, je huis moet een bepaalde marktwaarde hebben en er moet vaak een groot deel van de hypotheek zijn afgelost etc. Als je aan deze voorwaarde voldoet is het dus wellicht waard om over deze regeling na te denken.

Blog door: www.mercari.nl

Facebook
Twitter
Pinterest