WELKE BINNENDEUR

Binnendeuren zijn er in allerlei soorten en maten. De opdekdeur, snel en makkelijk af te hangen, de stompe deur wat ook weer z’n voordelen heeft. Helemaal terug van weggeweest is de schuifdeur wat in een woning de nodige ruimtewinst geeft. Een volledig glazen deur, en natuurlijk deuren met een ruit. Speciaal is een brandvertragende binnendeur, ideaal voor de ruimte waar de ketel of geiser is. Kortom, deuren voor binnen zijn er in alle soorten.

EVEN SNEL

Vaak is een binnendeur niets meer om een ruimte te kunnen sluiten. Dit is goed te zien bij de vele eengezinswoningen die in de jaren zeventig zijn gebouwd. Boven op de overloop zijn duidelijk even snel binnendeuren gemonteerd. Een metalen kozijn met een opdekdeur. Zo kon een timmerman binnen een uur alle slaapkamers en de douche van een deur voorzien. Het sluit in één keer goed af. Het materiaal is vederlicht van gewicht. Helaas maakt dat het kwetsbaar; tegen zo’n deur hoeft maar iets zwaars te vallen er er zit een gat in. Het materiaal is eerder te vergelijken met karton als met hout. Toentertijd was er geen keus. Door de combinatie van personeelstekort en woningnood moest er maar even zo gebouwd worden.

DUURZAAM

Beter is een massief houten stompe binnendeur. Als daar iets zwaars tegen valt zit er hooguit een put in, en deze is met plamuur goed weg te werken. Sowieso is zo’n deur goed te plamuren en te schilderen, je kan een massief houten binnendeur zo mooi krijgen als je zelf wil. De deur gaat net zo lang mee als het huis zelf. Daar ook nog bij, je kunt er in boren en zagen wat bij een holle opdekdeur niet zo makkelijk gaat. In een massief houten stompe binnendeur is heel netjes een raam te maken. Heel handig als een soort van bovenlicht, van dat melkglas of matglas erin, en zo zie je van buitenaf of het licht in de ruimte uit is of niet.

KANT-EN-KLARE KOZIJNEN EN BINNENDEUREN

Ik schreef al over gemak van veertig tot vijftig jaar gelden; een metalen kozijn met een opdekdeur wat een timmerman zo gemonteerd en afgehangen had, maar de tijd heeft niet stil gestaan. Volautomatische machines kunnen deur met kozijn zo op maat maken, en daarna wordt het nog in de grondverf gespoten. Deze kant-en-klare deuren zijn weer ook niet zo snel te monteren en weg te hangen als het metalen kozijn met opdekdeur, maar kwalitatief veel beter en toch al op maat wat weer tijd bespaard. Zelden gaat zo’n deur zetten, of te wel klemmen of niet goed meer sluiten door kromtrekken. In principe is een kant-en-klaar kozijn en binnendeur zo te monteren, af te hangen zonder aan de deur te schaven, en af te lakken. Het is makkelijk en duurzaam. Met kant-en-klare binnendeuren is echt het gezegde; gemak dient de mens. En de moderne kant-en-klaar deur met kozijn blijft nog mooi ook.

Bron: www.deurenweb.nl

Facebook
Twitter
Pinterest